• ma t/m vr 9:00 uur - 17:00 uur
  • 0118-440 444
Denemarken
Denemarken is een klein land met in totaal 444 eilanden. Vanuit Nederland kun je Denemarken via Duitsland bereiken, zonder dat je een overtocht nodig hebt. Ben je eenmaal in Denemarken, dan liggen de overige Scandinavische landen binnen handbereik. Denemarken heeft namelijk een rechtstreekse verbinding met Zweden. Binnen Denemarken reis je eenvoudig met je eigen auto, fiets of het openbaar vervoer.

Wat maakt Denemarken nu zo speciaal als vakantieland? Het eten! Het land staat erom bekend om lokale en seizoensgebonden producten te gebruiken. Een Deense specialiteit is smørrebrød, één of twee sneetjes beboterd roggebrood met traditioneel beleg zoals gerookte zalm of kaas. Houd je van sightseeing? Er zijn levendige steden met musea, kastelen, Viking dorpjes, unieke bezienswaardigheden, diverse festivals, historische stadjes en een breed cultuur erfgoed, waarvan de sprookjes van Hans Christian Andersen het meest bekend zijn. Denemarken heeft een aantal bekende designmerken. Het is dan ook niet gek dat je hier kunst kunt shoppen of design musea kunt bezoeken, met o.a. kleding en meubels.

Dat Denemarken geen bergachtig landschap heeft is wel bekend. Maar wie heeft er bergen nodig als je een kilometerslang wit zandstrand hebt? Maak een strandwandeling op een mooie winterse dag, ga surfen op één van de 29 surfspots of pak je handdoek en zonnebrand in en geniet van een heerlijke zomerse stranddag. Twijfel je eraan om je eigen fiets mee te nemen? Gewoon doen! De fietspaden zijn uitnodigend, het landschap vlak en je hebt de keuze uit verschillende panoramische fietsroutes. Family fun voor alle leeftijden, ook dat kan in Denemarken! Er zijn weinig landen waar zoveel amusementsparken zijn te vinden. Van Tivoli Gardens in Kopenhagen tot LEGOLAND in Billund.

Denemarken heeft grofweg 4 regio's: Noord-Jutland, Midden-Jutland, Zuid-Denemarken en Seeland. Noord-Jutland kenmerkt zich door een majestueuze natuur, witte zandstranden, het verrassende licht in Skagen en het gezellige Aalborg. In Midden-Jutland ligt de moderne stad Aarhus en LEGOLAND. Dit gebied is overigens uitstekend te combineren met Zuid-Denemarken en Noord-Jutland. Zuid-Denemarken heeft Viking invloeden, met het mooie stadje Riben en het Viking Head Harald Bluetooth's Jelling Monument. Bij het Wadden Sea National Park kun je tevens zeehonden spotten. Ben je een fan van sprookjes? Bezoek dan Odense, de geboorteplaats van Hans Christian Andersen. Op het eiland Seeland ligt niet alleen de hoofdstad Kopenhagen, maar de nieuwste UNESCO Werelderfgoed plek Stevns Cliff. Ook is dit gebied perfect om te eilandhoppen. Bekijk kastelen, witte zandstranden, maritieme musea en beleef een dag vol plezier in het Knuthenborg Safari Park.
Lees meer
Denemarken
Bekijk ons aanbod naar Denemarken
Klik hier voor ons aanbod. Alle reizen kunnen naar wens worden aangepast. Heb je zelf al iets in gedachte? Vraag dan een reisvoorstel op maat aan:
Lees meer




Lees meer
Reizen in Denemarken
Met de auto naar Denemarken
Het is geen enkel probleem om met de auto naar Denemarken te reizen, zolang de auto maar juist is geregistreerd in Nederland en over een nationaal nummerbord beschikt. Je moet in het bezit zijn van een geldig nationaal rijbewijs of een internationaal rijbewijs. Denemarken is goed met het eigen vervoer te bereiken. De wegen in Denemarken zijn prima en door de verschillende bruggen zijn de eilanden ook makkelijk bereikbaar. En anders is er een veerbootverbinding, wat een leuke afwisseling kan zijn tijdens de autoreis! Buitenlandse voertuigen moeten beschikken over een geldige verzekering. De Danish Association of International Motor Vehicle Insurance heeft een leidraad ter beschikking gesteld over de verzekeringseisen van auto's uit verschillende delen van de wereld.

Verkeersvoorschriften
De verkeersregels in Denemarken zijn grotendeels gelijk aan die in Nederland. Men rijdt, net als in Nederland, aan de rechterkant van de weg. Verkeer van rechts heeft voorrang, evenals verkeer dat al op de rotonde rijdt. De veiligheidsgordels moeten verplicht door alle passagiers gedragen worden. Kinderen tot 7 jaar moeten in een autostoeltje zitten, gebaseerd op de juiste lengte en het gewicht. Het is in Denemarken verplicht om je licht aan te zetten, ook bij daglicht. Het hebben van een gevarendriehoek is verplicht en het gebruik van een mobiele telefoon is tijdens het rijden niet toegestaan. Het dragen van een helm is verplicht bij het rijden op een motor of scooter. Er staan straffen op rijden onder invloed in Denemarken. Mijd de combinatie 'drinken en rijden' altijd! Inhalen is niet toegestaan op gevaarlijke plekken, zoals bochten, kruisingen en heuvels. Op hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. In Denemarken kun je op de snelweg een bord tegenkomen met een omgekeerde oranje Y. Dit bord betekent dat 2 snelwegen samenkomen en je invoegende ritsers voorrang dient te verlenen. Bij winterse omstandigheden wordt het gebruik van winterbanden aangeraden.

Tolbruggen
In Denemarken kun je bijna overal kosteloos van de wegen gebruikmaken, met uitzondering van twee bruggen: de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) en de Oresundbrug (Øresundsbroen). Om van de bruggen gebruik te maken dien je tol te betalen. De Grote Beltbrug verbindt het eiland Funen met Seeland. Het is de langste verbindingsbrug van Europa en de op drie na grootste verbindingsbrug ter wereld. De Øresundbrug is 16 kilometer lang en verbindt Denemarken met Zweden (Kopenhagen - Malmø). Beide bruggen zijn 24 uur per dag open en alleen gesloten bij extreem weer. Je kunt bij de tolhuisjes betalen met contant geld of creditcard. Het is niet toegestaan om over de bruggen te fietsen. Wil je als fietser toch van de brug gebruikmaken, dan dien je de fiets te vervoeren in de trein.

Parkeren
In Kopenhagen en de meeste grote steden dien je betaald te parkeren. Soms is de maximale parkeertijd 1 uur. Er wordt gebruik gemaakt van parkeerautomaten, parkeergarages en parkeerschijven. Je mag niet tegen de rijrichting in parkeren.

Maximale snelheden
Als verkeersborden niet tot een andere snelheid verplichten, gelden de volgende snelheden per uur voor auto's: 50 km binnen de bebouwde kom, 80 tot 90 km buiten de bebouwde kom en 110 tot 130 km op snelwegen.

Automobilistenorganisaties
Als je een autovakantie plant ben je gebaat bij het lidmaatschap van een automobilistenorganisatie. In geval van pech of bij andere problemen kan zo'n instantie de helpende hand bieden. Veel zekerheid biedt de Wegenwacht Europa Service. Voor meer informatie neem je contact op met de ANWB.

Verzekering
Niet alle Deense automobilisten zijn volledig verzekerd tegen schade die zij aan derden toebrengen. Als iemand je schade toebrengt kan het dus voorkomen dat niet alles wordt vergoed. Jouw verzekeringsmaatschappij weet hier meer van en kan je vertellen hoe je je hiertegen kunt indekken.

Openbaar vervoer
Het is erg gemakkelijk om je weg te vinden in Denemarken met het openbaar vervoer. De afstanden tussen de plaatsen zijn kort, dus je kunt je snel verplaatsen van de ene naar de andere kant van het land. In Denemarken kun je gebruikmaken van de treindiensten van DSB. Er rijden regelmatig treinen vanaf Kopenhagen naar andere bestemmingen in Denemarken. Het duurt ongeveer 3 uur om met de trein van Kopenhagen naar Aarhus te komen. In Aalborg ben je in 4 uur en in Odense in 1,5 uur. Op de website van DSB vind je meer informatie en kun je ook online kaartjes kopen. Als je liever per bus reist of meer afgelegen delen van Denemarken wilt verkennen, dan kun je gebruik maken van het uitgebreide netwerk van lange-afstandsbussen. Deze worden beheerd door verschillende bedrijven die niet allemaal over een Engelstalige website beschikken. Neem contact op met de lokale VVV van de bestemming die je in gedachte hebt en vraag naar meer informatie over routes en tickets.

Bron: Visit Denmark
Reisdocumenten
Welke reisdocumenten heb je nodig voor Denemarken?
Denemarken is onderdeel van de Schengen overeenkomst, dit betekent dat er geen paspoort controle meer is tussen de Schengen landen in Europa. Je bent echter wel verplicht om een identiteitsbewijs (bijvoorbeeld paspoort) te alle tijden bij je te dragen in Denemarken.

Bron: Visit Denmark

Op reis met kinderen
Voor een reis naar het buitenland met een minderjarige is de toestemming van de gezaghebbende ouder(s) nodig. Via www.kinderontvoering.nl kun je bekijken welke documenten geadviseerd worden om mee te nemen voor de controle aan de Nederlandse grens. Het kan zijn dat de buitenlandse autoriteiten aanvullende eisen stellen voor het reizen met een minderjarige. Voor de vraag welke documenten er nodig zijn om het land van bestemming in en uit te reizen, adviseren wij je om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat.
In geval van nood
Noodgevallen
In Denemarken kun je in geval van nood bellen met nummer 112. Via dit nummer kun je zowel politie, brandweer als ambulance bereiken. Het gebruik van dit nummer is alleen bedoeld voor echte noodgevallen.

Je hebt recht op gratis verzorging en/of spoedeisende hulp in geval van plotselinge ziekte, ongeval of een verergering van een chronische ziekte tijdens je vakantie in Denemarken. In ernstige gevallen word je op eigen kosten vervoerd naar jouw eigen land, zodra je je goed genoeg voelt om te worden verplaatst. Het is daarom raadzaam je verzekering te raadplegen waarvoor je precies verzekerd bent. Als je een spoedeisende tandheelkundige behandeling of tandarts nodig hebt, dan kun je een bezoek brengen aan een tandarts die onderdeel is van de Danish National Health Service. Het lokale VVV-kantoor kan je helpen om een tandarts in de buurt te vinden.

Ben je iets kwijtgeraakt of is er iets van je gestolen, doe dan altijd aangifte bij de politie via het niet-spoedeisende nummer 114. Zij zullen je helpen om een lokaal bureau te vinden waar gevonden voorwerpen worden gebracht. Het verslag van de aangifte heb je nodig om de schade te verhalen op je verzekering.

Bron: Visit Denmark
Tijd
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Denemarken.
Feestdagen
• Nieuwjaarsdag - 1 januari
• Witte Donderdag
• Goede Vrijdag
• 1e Paasdag
• 2e Paasdag
• Biddag
• Hemelvaartsdag
• 1e Pinksterdag
• 2e Pinksterdag
• 1e Kerstdag - 25 december
• 2e Kerstdag - 26 december
Betalen
Munteenheid
In Denemarken betaal je met kronen en øre. Er zitten 100 øre in een kroon. In het Deens wordt kroon afgekort tot Kr, in het Engels en Nederlands wordt echter DKK aangehouden. Briefgeld wordt onderverdeeld in 50, 100, 200, 500 en 1.000 DKK. Munten zijn er in 1, 2, 10 en 20 DKK en 50 øre. Een aantal populaire toeristische plekken hebben de mogelijkheid om met Euro's te betalen. Het is echter verstandig om altijd Deense kronen bij de hand te hebben. Op het vliegveld en in sommige winkels worden de prijzen op de prijskaartjes in Euro's aangegeven.

Contant geld
Het is raadzaam om naast contant geld ook een pinpas en/of creditcard mee te nemen. Je kunt geld wisselen bij banken, postkantoren en wisselkantoren. Bij je hotel kun je vaak ook geld wisselen, alleen rekenen zij een hogere wisselkoers.

Wisselkoers
De wisselkoers van de Deense kroon ten opzichte van de Euro fluctueert. Kijk voor de actuele wisselkoers op internet of neem contact op met je bank. De wisselkoers bij ‘bureaux de change’ wijkt vaak sterk af van de normale rekenkoers. Ook tussen de bureaus onderling zijn er vaak grote verschillen. Het loont de moeite om er een paar met elkaar te vergelijken voordat je contant geld wisselt.

Geldautomaten
Geldautomaten worden in Denemarken 'pengeautomat' of 'hæveautomat' genoemd, je vindt ze op vele plaatsen. Je kunt vaak ook geld opnemen met creditcards, maar de kosten hiervan zijn vaak hoger.

Welke betaalkaarten kan ik gebruiken in Denemarken?
Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je met pin betalen in Deense winkels en restaurants. Staat het Maestro-logo op je bankpas en is hij geldig in Europa (of zelfs wereldwijd)? Dan kun je ermee uit de voeten. Het is natuurlijk slim om dit van tevoren nog even bij je bank te controleren. Je kunt bij veel banken de geldigheid voor Europa aanzetten via hun app. Van de creditcards worden Visa en Mastercard het meest geaccepteerd. American Express en Diners Club zijn minder gangbaar. Contactloos betalen is mogelijk in Denemarken, informeer bij je bank naar de mogelijkheden.

Kan ik overal betalen met mijn kaart?
Met een normale pinpas en creditcard kun je bijna overal terecht (als hij geschikt is voor betalen in Europa). In kleinschaligere bedrijven kan dit anders zijn. De geaccepteerde kaarten herken je meestal aan een sticker op de deur of etalage.

Kan ik pinnen met mijn betaalkaart of creditcard?
In de meeste gevallen kun je geld opnemen met je kaart bij een geldautomaat. Houd er rekening mee dat je bank of creditcardmaatschappij hiervoor kosten kan rekenen. Bij creditcards liggen deze kosten hoger dan bij betaalkaarten. Pinpassen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
Klimaat
Het klimaat in Denemarken wordt bepaald door de warme golfstroom en is daarom zachter dan in de andere Scandinavische landen. Het klimaat in Denemarken kan daarom worden vergeleken met het klimaat in Nederland.

Temperatuur
Denemarken heeft een gemiddelde temperatuur van 7.7˚C. Statistisch gezien is februari de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 0.0˚C en augustus de warmste, met 15.7˚C.

Wind
De wind is overwegend westers, wat betekent dat er aan de westkust van Denemarken meer regen valt dan in de rest van het land.

Temperatuur van het zeewater
Denemarken wordt omgeven door kust, en het nemen van een frisse duik in zee is daarom een populair tijdverdrijf. De temperatuur van het zeewater ligt in juni en juli tussen 17˚C en 22˚C. In augustus kan de temperatuur oplopen tot 25˚C.

Reistijd
Denemarken is een bestemming voor het hele jaar door. In het hoogseizoen (juli en augustus) komen de meeste bezoekers en kan het bij toeristische trekpleisters druk zijn.

Bron: Visit Denmark
Telefoneren
Wie vanuit Denemarken rechtstreeks naar Nederland wil bellen, toetst eerst de internationale code in (00), gevolgd door de code voor Nederland (31). Daarna het gewenste netnummer zonder de 0 en het abonneenummer. Zo bel je naar Amsterdam met de volgende cijfers: 00 31-20 + gewenst abonneenummer. Vanuit Nederland naar Denemarken draai je (00) gevolgd door de code voor Denemarken (45). Tip: zorg ervoor dat de nummers in het telefoonboek van je mobiele telefoon al beginnen met 0031, dan kun je meteen bellen met je mobiele telefoon.

Ben je van plan te bellen tijdens je verblijf in Denemarken? Controleer dan van tevoren hoe het zit met de kosten van bellen in het buitenland op je mobiele abonnement. Steeds meer providers rekenen dezelfde kosten binnen Europa als voor bellen binnen Nederland. Is bellen met je eigen abonnement geen aantrekkelijke optie, dan kun je ook via wifi bellen. Veel hotels, cafés, bibliotheken en treinen beschikken over een draadloos WIFI netwerk waar je vaak gratis gebruik van kunt maken.

Bron: Visit Denmark
Elektriciteit
Er wordt in Denemarken van dezelfde stopcontacten gebruik gemaakt als in Nederland (220 volt - 50 Hz). Je hoeft dus geen aparte stekkers mee te nemen.

Bron: Visit Denmark
Huisdieren
Wil je een huisdier* meenemen op vakantie? Geen probleem, want Denemarken is een hondvriendelijk land. In veel accommodaties kun je met een hond verblijven. Op bepaalde plekken dient de hond wel aangelijnd te zijn. In restaurants worden honden niet altijd toegelaten.

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het meenemen van een hond.
• je huisdier dient eerst te zijn voorzien van een microchip ter identificatie
• hierna dient je huisdier gevaccineerd te worden tegen rabiës (minstens 21 dagen voor vertrek)
• je dient zorg te dragen voor een EU dierenpaspoort
• informeer bij je dierenarts of je huisdier voor vertrek behandeld dient te worden tegen teken en spoelwormen

Je kunt nu op reis, mits je alle benodigde formulieren meeneemt.

Huisdieren reizen niet voor niets. Alle vervoersmaatschappijen en accommodaties berekenen een prijs voor een huisdier. Houd er rekening mee dat indien je huisdier mee op reis gaat je langere tijd van tevoren aanwezig moet zijn.

* voor andere huisdieren dan een hond gelden andere voorwaarden

N.B. Bovenstaande informatie bindt ons niet. De juiste informatie krijg je van je dierenarts!
Onze favorieten reizen naar Denemarken
highlight noordzeekust denemarken
vanaf: € 239 p.p.
De Noordzeekust van Denemarken
Autorondreizen - Denemarken - Denemarken: midden
Heerlijke strandvakantie aan de westkust van Denemarken.

• 8-daagse reis
• verblijf in een luxe vakantiehuis
• zee, strand, natuur en stadjes
Familiereis Denemarken thumb
vanaf: € 157 p.p.
Familiereis Denemarken
Autorondreizen - Denemarken - Denemarken: zuiden
Geweldige familievakantie met uitstapjes voor het hele gezin.

• 8-daagse reis
• verblijf in een comfortabel vakantiehuis
• pretpark, dierentuin en Vikingen
thumb
vanaf: € 1081 p.p.
Het beste van Denemarken
Autorondreizen - Denemarken
Ontdek het beste van Denemarken.

• 10-daagse reis
• uitgebreid ontbijt
• natuur, steden en kust
paper-aiplane

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden