• 0118-440 444
  • ma t/m vr 9:00 uur - 17:00 uur
Duitsland
Duitsland ligt lekker dichtbij. De ideale bestemming voor als je er even tussenuit wil of niet zo ver van huis wilt zijn. Direct over de grens waan jij je in een andere wereld, zo dichtbij en toch zo anders. Duitsland biedt je adembenemende natuurgebieden, idyllische dorpjes en innovatieve steden. Laat je verrassen door de diversiteit van Duitsland, zoals het bergachtige Beieren, het mystieke Zwarte Woud en het schilderachtige Niedersachsen. Kies voor een roadtrip om heerlijk uit te waaien, van spectaculaire uitzichtpunten te genieten en lokale gerechten uit te proberen.

Even je batterij opladen? Laat je lekker verwennen in de modernste spa’s of een traditioneel kuuroord. Aan jou de keus. Ayurveda, Thalasso, Lomi-Lomi-Niu, maar ook de goede oude kneippkuur: Duitsland biedt duizend-en-een mogelijkheden voor een paar heerlijke dagen me-time. Van pure verwenhotels in een prachtige natuurlijke omgeving, tot verleidelijke Day Spa’s in hippe steden. Veel therapieën maken gebruik van de rijke natuur van het land, zoals minerale bronnen, heilzame modder en zuivere lucht.

Op slechts een paar uurtjes rijden van Nederland liggen bruisende steden als Keulen, Düsseldorf, Bremen, Hannover en het Ruhrgebied. Ontdek de oorsprong van deze steden in levendige buurten, stedelijke architectuur en de lokale keuken: van vegan streetfood tot haute cuisine. Overnacht in comfortabele én betaalbare hotels, van basic tot super de luxe. Liever iets rustiger? Kies dan voor een van de kleinere steden zoals Monschau, Goslar en Cochem, waar in de romantische vakwerkhuizen de geschiedenis tot leven komt.

Duitsland is rijk aan ongerepte natuur. Een groot scala aan nationale parken, biosfeerreservaten en natuurparken staan klaar voor je bezoek. Een rondreis is de ideale gelegenheid om romantische kastelen, kleurrijke bossen, indrukwekkende berglandschappen en kilometerslange zandstranden te verkennen. Sportievelingen kunnen de diversiteit van Duitsland ervaren langs talrijke bijzondere fiets- en wandelpaden. Ga bijvoorbeeld fietsen langs de Moezel, wandelen in het Zwarte Woud of trotseer de bergen in Beieren, langs de grens met Oostenrijk.

Duitsland heeft grofweg 3 regio's: Noord-Duitsland, Midden-Duitsland en Zuid-Duitsland. Noord-Duitsland kenmerkt zich door fantastische steden zoals Hamburg, Bremen, Hannover en Berlijn. Aan de noordkust vind je ook mooie stranden. Het noorden kent ook een aantal schilderachtige stadjes met vakwerkhuizen en een rijk erfgoed met kastelen. Midden-Duitsland is vooral bij Nederlanders een populaire bestemming. Naar de kerstmarkt in Düsseldorf of Keulen, skiën in Winterberg, fietsen langs de Moezel of er even tussenuit naar de Eifel. Naast leuke steden vind je hier dus ook een overvloed aan natuur. Bijvoorbeeld het machtige natuurgebied de Harz, waar je heerlijk kunt ontspannen en kunt wandelen. In Zuid-Duitsland verandert het landschap van heuvelachtig naar bergachtig. Het Zwarte Woud heeft een uitgestrekt bosgebied dat uniek is in de wereld. Een populair gebied bij wandelaars en iedereen die van natuur houdt. Hoe zuidelijker in de deelstaat Beieren hoe meer het landschap zich transformeert. Je bent hier bijna bij de Oostenrijkse grens en dit resulteert in een prachtige bergachtige omgeving. Maar in het zuiden vind je ook het echte Duitsland met pittoreske plaatsen, smalle straatjes en vakwerkhuizen. Neem bijvoorbeeld Rothenburg ob der Tauber, dat misschien wel het meest gefotografeerde stadje van Duitsland is.

Kortom, Duitsland is dichtbij, veilig en… ontzettend mooi!
Lees meer
Duitsland
Bekijk ons aanbod naar Duitsland
Klik hier voor ons aanbod. Alle reizen kunnen naar wens worden aangepast. Heb je zelf al iets in gedachte? Vraag dan een reisvoorstel op maat aan:
Lees meer




Lees meer
Reizen in Duitsland
Met de auto naar Duitsland
Het is geen enkel probleem om met de auto naar Duitsland te reizen, zolang de auto maar juist is geregistreerd in Nederland en over een nationaal nummerbord beschikt. Je moet in het bezit zijn van een geldig nationaal rijbewijs of een internationaal rijbewijs. Duitsland is goed met het eigen vervoer te bereiken. De wegen in Duitsland zijn prima en de snelwegen staan duidelijk aangegeven. Buitenlandse voertuigen moeten beschikken over een geldige verzekering. De ADAC heeft een leidraad ter beschikking gesteld over de verzekeringseisen van auto's uit verschillende delen van de wereld.

Verkeersvoorschriften
De verkeersregels in Duitsland zijn grotendeels gelijk aan die in Nederland. Men rijdt, net als in Nederland, aan de rechterkant van de weg. Verkeer van rechts heeft voorrang, evenals verkeer dat al op de rotonde rijdt. De veiligheidsgordels moeten verplicht door alle passagiers gedragen worden. Kinderen tot 12 jaar moeten in een autostoeltje zitten, gebaseerd op de juiste lengte en het gewicht. Het is in Duitsland aan te raden om ook overdag met de verlichting aan te rijden. Het is verboden om de motor te laten draaien als je stilstaat, bijvoorbeeld voor een geopende brug of om de motor warm te laten draaien. Het hebben van een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos is verplicht. Het gebruik van een mobiele telefoon is tijdens het rijden niet toegestaan. Het dragen van een helm is verplicht bij het rijden op een motor of scooter, zowel voor de bestuurder als bijrijder. Er staan straffen op rijden onder invloed in Duitsland. Mijd de combinatie 'drinken en rijden' altijd! Inhalen is niet toegestaan op gevaarlijke plekken, zoals bochten, kruisingen en heuvels. Op hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. In Duitsland zijn er zogenaamde milieuzones waar je een milieusticker voor nodig hebt. De milieuzones staan met borden aangegeven, zonder milieusticker mag je hier niet inrijden. Bij winterse omstandigheden is het gebruik van winterbanden verplicht, hier zijn regels aan gebonden.

Parkeren
In de meeste (grote) steden dien je betaald te parkeren. Er wordt gebruik gemaakt van parkeerautomaten, parkeergarages en parkeerschijven. Je mag niet tegen de rijrichting in parkeren. Je kunt een verkeersbord tegenkomen met een parkeerverbod en daaronder een bord met de tekst 'werktags' en daarachter een tijdsperiode. Hiervoor geldt ook parkeerverbod op zaterdag (werkdagen lopen in Duitsland van maandag t/m zaterdag).

Maximale snelheden
Als verkeersborden niet tot een andere snelheid verplichten, gelden de volgende snelheden per uur voor auto's: 50 km binnen de bebouwde kom, 100 km buiten de bebouwde kom en 130 km op snelwegen. De snelheid op snelwegen is geen maximumsnelheid, maar een richtsnelheid.

Automobilistenorganisaties
Als je een autovakantie plant ben je gebaat bij het lidmaatschap van een automobilistenorganisatie. In geval van pech of bij andere problemen kan zo'n instantie de helpende hand bieden. Veel zekerheid biedt de Wegenwacht Europa Service. Voor meer informatie neem je contact op met de ANWB.

Verzekering
Niet alle Duitse automobilisten zijn volledig verzekerd tegen schade die zij aan derden toebrengen. Als iemand je schade toebrengt kan het dus voorkomen dat niet alles wordt vergoed. Jouw verzekeringsmaatschappij weet hier meer van en kan je vertellen hoe je je hiertegen kunt indekken.

Openbaar vervoer
Het is erg gemakkelijk om je weg te vinden in Duitsland met het openbaar vervoer. De afstanden tussen de plaatsen zijn kort, dus je kunt je snel verplaatsen van de ene naar de andere kant van het land. In Duitsland kun je gebruikmaken van de treindiensten van de Deutsche Bahn. Er rijden regelmatig treinen vanaf Nederland naar diverse Duitse steden. Er wordt dan vaak gebruik gemaakt van de ICE. Op de website van de Deutsche Bahn vind je meer informatie en kun je ook online kaartjes kopen.

Bron: Germany Travel
Reisdocumenten
Welke reisdocumenten heb je nodig voor Duitsland?
Duitsland is onderdeel van de Schengen overeenkomst, dit betekent dat er geen paspoort controle meer is tussen de Schengen landen in Europa. Je bent echter wel verplicht om een identiteitsbewijs (bijvoorbeeld paspoort) te allen tijde bij je te dragen in Duitsland.

Bron: Germany Travel

Op reis met kinderen
Voor een reis naar het buitenland met een minderjarige is de toestemming van de gezaghebbende ouder(s) nodig. Via www.kinderontvoering.nl kun je bekijken welke documenten geadviseerd worden om mee te nemen voor de controle aan de Nederlandse grens. Het kan zijn dat de buitenlandse autoriteiten aanvullende eisen stellen voor het reizen met een minderjarige. Voor de vraag welke documenten er nodig zijn om het land van bestemming in en uit te reizen, adviseren wij je om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat.
In geval van nood
Noodgevallen
In Duitsland kun je in geval van nood bellen met nummer 112. Via dit nummer kun je zowel politie, brandweer als ambulance bereiken. Het gebruik van dit nummer is alleen bedoeld voor echte noodgevallen.

De Europese zorgpas oftewel EHIC (European Health Insurance Card) geeft je recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een tijdelijk verblijf in Duitsland. Als je je EHIC laat zien, weten zorgaanbieders dat je verzekerd bent en waar ze de zorgkosten kunnen declareren. Vaak is het dan niet nodig om zelf zorgkosten voor te schieten. De persoonsgebonden EHIC vind je gewoonlijk op de achterkant van de zorgpas van je zorgverzekeraar of in de app van je zorgverzekeraar.

Ben je iets kwijtgeraakt of is er iets van je gestolen, doe dan altijd aangifte bij de politie via het niet-spoedeisende nummer 110. Zij zullen je helpen om een lokaal bureau te vinden waar gevonden voorwerpen worden gebracht. Het verslag van de aangifte heb je nodig om de schade te verhalen op je verzekering.

Bron: Germany Travel/ANWB
Tijd
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Duitsland.
Feestdagen
• Nieuwjaarsdag - 1 januari
• Driekoningen - 6 januari
• Goede Vrijdag
• 1e Paasdag
• 2e Paasdag
• Dag van de Arbeid - 1 mei
• Hemelvaartsdag
• 1e Pinksterdag
• 2e Pinksterdag
• Maria ten Hemelopneming - 15 augustus
• Dag van de Duitse Eenheid - 3 oktober
• Reformatiedag - 31 oktober
• Allerheiligen - 1 november
• Buss und Bettag - woensdag tussen 16 en 22 november
• 1e Kerstdag - 25 december
• 2e Kerstdag - 26 december
Betalen
Munteenheid
In Duitsland betaal je met de Euro.

Contant geld
Het is raadzaam om naast contant geld ook een pinpas en/of creditcard mee te nemen.

Geldautomaten
Geldautomaten worden in Duitsland 'Geldautomat' of 'Bankautomat' genoemd, je vindt ze op vele plaatsen. Aan geld opnemen in het buitenland zijn vaak kosten gebonden, informeer hierover bij je bank. Je kunt vaak ook geld opnemen met creditcards, maar de kosten hiervan zijn vaak hoger.

Welke betaalkaarten kan ik gebruiken in Duitsland?
Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je met pin betalen in Duitse winkels en restaurants. Staat het Maestro-logo op je bankpas en is hij geldig in Europa (of zelfs wereldwijd)? Dan kun je ermee uit de voeten. Het is natuurlijk slim om dit van tevoren nog even bij je bank te controleren. Je kunt bij veel banken de geldigheid voor Europa aanzetten via hun app. Van de creditcards worden Visa en Mastercard het meest geaccepteerd. American Express en Diners Club zijn minder gangbaar. Contactloos betalen is mogelijk in Duitsland, informeer bij je bank naar de mogelijkheden.

Kan ik overal betalen met mijn kaart?
Met een normale pinpas en creditcard kun je bijna overal terecht (als hij geschikt is voor betalen in Europa). Er kunnen echter wel extra kosten in rekening worden gebracht, dus is raadzaam ook over contact geld te beschikken.

Kan ik pinnen met mijn betaalkaart of creditcard?
In de meeste gevallen kun je geld opnemen met je kaart bij een geldautomaat. Houd er rekening mee dat je bank of creditcardmaatschappij hiervoor kosten kan rekenen. Bij creditcards liggen deze kosten hoger dan bij betaalkaarten. Pinpassen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
Klimaat
Duitsland heeft verschillende klimaten. Het klimaat in het noorden kan het meest vergeleken worden met het klimaat in Nederland. Het zuiden van Duitsland heeft juist een landklimaat.

Temperatuur
Duitsland heeft een gemiddelde temperatuur van 13˚C. Statistisch gezien is januari de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 2˚C en augustus de warmste, met 23˚C.

Reistijd
Duitsland is een bestemming voor het hele jaar door. In het hoogseizoen (juli en augustus) komen de meeste bezoekers en kan het bij toeristische trekpleisters druk zijn.

Bron: Germany Travel
Telefoneren
Wie vanuit Duitsland rechtstreeks naar Nederland wil bellen, toetst eerst de internationale code in (00), gevolgd door de code voor Nederland (31). Daarna het gewenste netnummer zonder de 0 en het abonneenummer. Zo bel je naar Amsterdam met de volgende cijfers: 00 31-20 + gewenst abonneenummer. Vanuit Nederland naar Duitsland draai je (00) gevolgd door de code voor Duitsland (49). Tip: zorg ervoor dat de nummers in het telefoonboek van je mobiele telefoon al beginnen met 0031, dan kun je meteen bellen met je mobiele telefoon.

Ben je van plan te bellen tijdens je verblijf in Duitsland? Controleer dan van tevoren hoe het zit met de kosten van bellen in het buitenland op je mobiele abonnement. Steeds meer providers rekenen dezelfde kosten binnen Europa als voor bellen binnen Nederland. Is bellen met je eigen abonnement geen aantrekkelijke optie, dan kun je ook via wifi bellen. Veel hotels, cafés, bibliotheken en treinen beschikken over een draadloos WIFI netwerk waar je vaak gratis gebruik van kunt maken.

Bron: Germany Travel
Elektriciteit
Er wordt in Duitsland van dezelfde stopcontacten gebruik gemaakt als in Nederland (220 volt - 50 Hz). Je hoeft dus geen aparte stekkers mee te nemen.

Bron: Germany Travel
Huisdieren
Wil je een huisdier* meenemen op vakantie? Geen probleem, want Duitsland is een hondvriendelijk land. In veel accommodaties kun je met een hond verblijven. Op bepaalde plekken dient de hond wel aangelijnd te zijn. In restaurants mag een hond mee naar binnen, tenzij anders aangegeven. In het hoogseizoen mogen honden niet op het strand komen. Dit geldt ook voor de meeste meren. In het bos mag je hond vrij rond rennen, maar pas wel op voor jagers. Meer informatie kun je verkrijgen bij de plaatselijke VVV. Duitsland heeft een verbod op een aantal hondenrassen. Meer informatie hierover vind je op de website: wwww.zoll.de onder het kopje 'Gefährliche Hunde'.

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het meenemen van een hond.
• je huisdier dient eerst te zijn voorzien van een microchip ter identificatie
• hierna dient je huisdier gevaccineerd te worden tegen rabiës (minstens 21 dagen voor vertrek)
• je dient zorg te dragen voor een EU dierenpaspoort
• informeer bij je dierenarts of je huisdier voor vertrek behandeld dient te worden tegen teken en spoelwormen

Je kunt nu op reis, mits je alle benodigde formulieren meeneemt.

Huisdieren reizen niet voor niets. Alle accommodaties berekenen een prijs voor een huisdier.

* voor andere huisdieren dan een hond gelden andere voorwaarden

N.B. Bovenstaande informatie bindt ons niet. De juiste informatie krijg je van je dierenarts!
Toeristenbelasting
In de meeste Duitse plaatsen wordt een toeristenbelasting gerekend. Deze dient u bij de accommodatie te betalen en is niet inbegrepen in uw reissom.

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden