• 0118-440 444
  • ma t/m vr 9:00 uur - 17:00 uur
Oostenrijk
Oostenrijk is een bondsstaat, een federale republiek op democratisch-parlementaire basis. Oostenrijk heeft een totale oppervlakte van 83.858 km2 en bestaat uit 9 zelfstandige deelstaten (Bundesländer) met elk een eigen regering. De bondswetgeving wordt door de nationale raad samen met de bondsraad (de beide kamers van het parlament) uitgeoefend. Oostenrijk behoort tot de Europese Unie, de Verenigde Naties alsook tot de meeste VN-organisaties. 98% van de bijna 8 miljoen inwoners zijn Duitstalig. In het zuiden en het oosten leven 6 algemeen erkende volksgroepen: Kroaten, Romanen, Slovaken, Slovenen, Tsjechen en Hongaren.

De verscheidenheid van het reliëf en het klimaat zorgt voor een zeer gevariëerd plantenrijk. Oostenrijk behoort zelfs tot de bosrijkste landen van Europa. Kenmerkend zijn het loofbos (eiken, beuken) en het gemengd bos (beuken, sparren) in hoger gelegen streken. De alpenflora is veelsoortig en kleurrijk: edelweiss, gentiaan, anjers, arnica, alpenrozen, heideachtige planten en nog veel meer. Aan de noordrand van de Alpen domineert het groen, terwijl je ten oosten van de Neusiedlersee een specifieke zoutsteppenflora aantreft. De nationale parken (3% van de oppervlakte) tonen de verscheidenheid aan prachtige landschappen, zoals oer -en regenwoud. De dierenwereld in Oostenrijk komt overwegend uit Midden-Europa: ree, hert, haas, fazant, vos, das, marter, patrijs, etc. Ook de gems, marmot, adelaar en bergkraaien vinden hun thuis in de alpijnse regio's. Wie zich rond de Neusiedlersee begeeft, komt in een waar vogelparadijs terecht, met rijgers, lepelaars, kluten, wilde ganzen, etc. Sinds enkele jaren is er in Oostenrijk weer een berenpopulatie die zich vooral in de bosrijke, zuidelijk en centraal gelegen bergregio's begeeft.

Oostenrijk kent een aantal grote steden, waarvan Wenen en Salzburg het bekendst zijn. Oostenrijkse steden zijn meer dan alleen een bezoek waard. Laat je verrassen door de diversiteit aan architectuur, culturele evenementen en bezienswaardigheden.

Het Oostenrijkse landschap is ontzettend veelzijdig. Ruige bergen tot en met glooiende heuvels en rivieren tot en met de mooiste bergmeren. Hier vind iedereen zijn favoriete plekje. De Oostenrijkse nationale parken zijn een toevluchtsoord voor ontspanning, rust en natuur. Hier kun je nog van de stilte in de bossen en het ruizen van de beekjes genieten. Op de grens van Karinthië, Salzburg en Tirol ligt het grootste nationale park van Centraal-Europa. Machtige bergtoppen zoals de Großglockner en de Großvenediger, uitgestrekte gletsjervlaktes en de indrukwekkende Krimmler watervallen. Een wonder der natuur. De 48 natuurparken van Oostenrijk, die allemaal uniek zijn, nodigen uit om midden in de natuur te ontspannen. In deze beschermde cultuurlandschappen kun je de natuur op allerlei manieren beleven. De deelstaat Niederösterreich heeft de meeste natuurparken van allemaal. Je vindt er hier maar liefst 20 in totaal! Je kunt je dus wel voorstellen hoe divers de landschappen in deze deelstaat zijn. Zo vind je hoogvenen en schommelstenen in het Waldviertel, droge graslanden in het Weinviertel, de bergtoppen van de Voor-Alpen in het Mostviertel, de unieke natuur van de Wachau, de diversiteit van het thermengebied en de Weense Alpen evenals het Wienerwald.

Oostenrijk is het wandelland bij uitstek. Een stevige tocht, een rustige wandeling, langs meren of door de dalen... wat je wens ook is, het kan zeker in Oostenrijk! Wandelschoenen ingepakt, en hup... de berg op. Het adembenemende panorama, rondwandelingen of actie voor gezinnen: de kabelbanen brengen je eenvoudig midden in de Oostenrijkse bergen. Om van kinderen wandelliefhebbers te maken, mogen onderweg plezier en afwisseling niet ontbreken. Op het 'Zintuigenpad' in Haag am Hausruck, komen ze wat dat betreft niets tekort.

Proef de veelzijdigheid van Oostenrijk! De afgelopen jaren heeft Oostenrijk zich tot een paradijs voor fijnproevers ontwikkeld. Zo ontdek je in elke regio bijzondere specialiteiten. Naast de plaatselijke specialiteiten staan er op de Oostenrijkse menukaarten ook heel wat gerechten uit de voormalige monarchie Oostenrijk-Hongarije. Waar komen de lievelingsgerechten, zoals de Wienerschitzel, Tafelspitz en de Sachertorte van de Oostenrijkers nu precies vandaan?

Veel recepten en gerechten staan weliswaar als typisch Oostenrijks, als landelijke specialiteit bekend – maar zouden zonder interculturele uitwisseling nooit zijn ontstaan. Vooral de Oostenrijkers zijn vanouds meester in het serveren van de meest verschillende culturele invloeden. De Oostenrijkse menukaart is als het ware een ontdekkingstocht door de Europese cultuurgeschiedenis - een reis naar het verleden. Al duizenden jaren beheerst de mens de kunst om vlees door zouten, drogen en roken houdbaar te maken. Wat in Oostenrijk haast prozaïsch 'Speck' genoemd wordt, is eigenlijk veel meer: het is de combinatie van vlees met zout, vuur, lucht en kruiden. 'Schinken & spek' is dan ook een echte Oostenrijkse specialiteit. Het is het zoetste geheim ter wereld is de Sachertorte. Dit beroemde gebak heeft al heel wat gevechten moeten doorstaan. Een ander traditioneel lekkernij is natuurlijk de 'Apfelstrudel', een heerlijke traktatie voor bij de koffie.

Bron: Visit Austria
Oostenrijk
Bekijk ons aanbod naar Oostenrijk
Klik hier voor ons aanbod. Alle reizen kunnen naar wens worden aangepast. Heb je zelf al iets in gedachte? Vraag dan een reisvoorstel op maat aan:
Reizen in Oostenrijk
Met de auto naar Oostenrijk
Het is geen enkel probleem om met de auto naar Oostenrijk te reizen, zolang de auto maar juist is geregistreerd in Nederland en over een nationaal nummerbord beschikt. Je moet in het bezit zijn van een geldig nationaal rijbewijs of een internationaal rijbewijs. Oostenrijk is goed met het eigen vervoer te bereiken. De wegen in Oostenrijk zijn prima en de snelwegen staan duidelijk aangegeven. Buitenlandse voertuigen moeten beschikken over een geldige verzekering.

Verkeersvoorschriften
De verkeersregels in Oostenrijk zijn grotendeels gelijk aan die in Nederland. Men rijdt, net als in Nederland, aan de rechterkant van de weg. Verkeer van rechts heeft voorrang, evenals verkeer dat al op de rotonde rijdt. De veiligheidsgordels moeten verplicht door alle passagiers gedragen worden, ook op de achterbank. Eventuele vrijstelling van draagplicht in Nederland verkregen is in Oostenrijk niet geldig. Kinderen onder de 14 jaar, kleiner dan 150 cm, mogen alleen in toegestane kinderzitjes vervoerd worden. Er mag maar 1 kind per zitplaats vervoerd worden. Het kind dient op de juiste manier, naar leeftijd en lengte, veilig vervoerd te worden. Het hebben van een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos is verplicht. Tijdens het rijden is het alleen toegestaan hands-free te bellen. Bij het overtreden van het verbod op mobiel telefoneren in het verkeer volgen boetes. Het dragen van een helm is verplicht. Voor motoren geldt tevens een vignetplicht. Motorrijders zijn tijdens het rijden te allen tijde verplicht met licht te rijden. Het toegestane alcoholpromillage is 0,5 promille. Rijden onder invloed wordt zwaar bestraft met hoge boetes (van € 590,- tot € 3630,-). Mijd de combinatie 'drinken en rijden' altijd! Inhalen is niet toegestaan op gevaarlijke plekken, zoals bochten, kruisingen en heuvels. Op hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Het meenemen en/of gebruiken in de auto van anti-radarapparatuur is verboden. Ook als deze in het standaard navigatiesysteem is ingebouwd. Dashcams zelf zijn officieel niet verboden, maar het opnemen van beelden in de auto waarop personen en/of kentekens te zien zijn is verboden. De boetes kunnen in Oostenrijk oplopen tot wel € 10.000,-. De regel staat niet in de wet. De commissies voor de bescherming van persoonsgegevens zijn echter bevoegd om boetes uit te delen. Bovenop de hoge boete kunnen mensen die zijn gefilmd door een dashcam in Oostenrijk en Portugal een flinke schadevergoeding eisen. Bij verkeersongevallen met persoonlijk letsel moet de politie worden ingeschakeld; bij schade aan materiaal alleen wanneer er identiteitsproblemen ontstaan. Sinds 1 mei 2005 is het veiligheidsvest in Oostenrijk verplicht. De ÖAMTC en de ARBÖ staan bij pech 24/7 tot je beschikking (voor niet-leden tegen betaling). Vanaf 1 januari 2012 moet je bij files op de autosnelwegen een middendoorgang vrijmaken. Hulpdiensten, brandweer, ambulances, politie en takelwagens nemen niet de vluchtstrook maar rijden wel tussen de file in. Je bent dan verplicht om uit te wijken en die doorgang te maken. Dit was al een gewoonte in Duitsland maar is nu ook in Oostenrijk verplicht met boetes tot meer dan € 2000,- als je de weg niet vrijmaakt! Meer informatie is te vinden op www.rettungsgasse.com en www.asfinag.at.

Vignetplicht
Voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen, B180, S1 & B302) dien je in het bezit te zijn van een geldig Autobahnvignet. Op diverse wegen dient er tevens tol te worden betaald. Let op: voordat je de grens oversteekt moet je al in het bezit zijn van een geldig vignet. Je riskeert een boete van ca. € 120,- als je eerst Oostenrijk inrijdt en pas daarna een vignet aanschaft. Een Autobahnvignet is te koop bij de ANWB in Nederland of bij tankstations in Duitsland aan de Oostenrijkse grens.

Winterbanden en sneeuwkettingen
In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Er staan boetes tot € 5.000,- op het niet gebruiken van winterbanden, daarnaast kun je aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken. De kans bestaat dat de verzekering niet- of minder uitbetaald omdat je niet de juiste voorbereidingen hebt getroffen. In Oostenrijk markeert een rond blauw bord met een band met sneeuwketting dat je verplicht sneeuwkettingen moet monteren. Datzelfde bord met een rode streep erdoor geeft aan dat je de kettingen weer mag verwijderen. Het gebruik van sneeuwkettingen in lange tunnels (zoals de Arlbergtunnel) is niet toegestaan.

Parkeren
In een "blaue Zone" (betaald parkeren-zone) kan de maximale parkeerduur variëren van 30 minuten tot 3 uur. Aan het begin van elke parkeerzone wordt aangegeven hoe lang je er maximaal mag blijven staan. Vrij parkeren: Hier moet een parkeerschijf gebruikt worden (te verkrijgen in tabak- en sigarenwinkels). Betaald parkeren: In enkele steden (bijv. Wenen) moet een parkeerbewijs worden ingevuld (deze kunt u o.a. verkrijgen bij tankstations of tabak- en sigarenwinkels), in vele steden staan parkeerautomaten. In Wenen zijn er parkeerplaatsen in de verschillende wijken: wijk 1, 4 t/m 9 en wijk 20 (=Bezirk) en delen van wijk 2, 3 en 15 ook zonder aparte markering.
Parkeerduur is meestal van maandag t/m vrijdag, 9.00 t/m 22.00 uur. In verschillende steden worden elektronische alternatieven als parkeerbewijs aangeboden. Tijdens kort parkeren kan bijvoorbeeld door middel van mobiel en sms of gedeeltelijk door een telefoontje het parkeerbewijs geactiveerd worden. Let op! In enkele steden bestaan verschillende voorwaarden voor het gebruik van elektronische parkeerbewijzen.

Maximale snelheden
Als verkeersborden niet tot een andere snelheid verplichten, gelden de volgende snelheden per uur voor auto's: 50 km binnen de bebouwde kom, 100 km buiten de bebouwde kom en 130 km op snelwegen.

Automobilistenorganisaties
Als je een autovakantie plant ben je gebaat bij het lidmaatschap van een automobilistenorganisatie. In geval van pech of bij andere problemen kan zo'n instantie de helpende hand bieden. Veel zekerheid biedt de Wegenwacht Europa Service. Voor meer informatie neem je contact op met de ANWB.

Verzekering
Niet alle Oostenrijkse automobilisten zijn volledig verzekerd tegen schade die zij aan derden toebrengen. Als iemand je schade toebrengt kan het dus voorkomen dat niet alles wordt vergoed. Jouw verzekeringsmaatschappij weet hier meer van en kan je vertellen hoe je je hiertegen kunt indekken.

Openbaar vervoer
Het is erg gemakkelijk om je weg te vinden in Oostenrijk met het openbaar vervoer. Het net van de Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB) bestaat uit 5800 km spoor dat aangesloten is aan het Europese Sporennet. Het meest uitgebreide openbaar vervoersnet bieden de Oostenrijkse Spoorwegen en de lijnbussen. Met de bus en de trein reis je niet alleen naar alle uithoeken of naar het meest verborgen dal, maar geniet je ook van een groot aantal speciale aanbiedingen. Zo vervoert de trein bijvoorbeeld wintersporters comfortabel met hun uitrusting naar de vakantiebestemming en wordt een leuk vakantiepakket inclusief skipas en overnachtingen aangeboden.

Bron: Visit Austria
Reisdocumenten
Welke reisdocumenten heb je nodig voor Oostenrijk?
Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist, ook voor kinderen.

Bron: Visit Austria

Op reis met kinderen
Voor een reis naar het buitenland met een minderjarige is de toestemming van de gezaghebbende ouder(s) nodig. Via www.kinderontvoering.nl kun je bekijken welke documenten geadviseerd worden om mee te nemen voor de controle aan de Nederlandse grens. Het kan zijn dat de buitenlandse autoriteiten aanvullende eisen stellen voor het reizen met een minderjarige. Voor de vraag welke documenten er nodig zijn om het land van bestemming in en uit te reizen, adviseren wij je om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat.
In geval van nood
Noodgevallen
In Oostenrijk kun je in geval van nood bellen met nummer 112. Via dit nummer kun je zowel politie, brandweer als ambulance bereiken. Het gebruik van dit nummer is alleen bedoeld voor echte noodgevallen.

Ben je iets kwijtgeraakt of is er iets van je gestolen, doe dan altijd aangifte bij de politie via het niet-spoedeisende nummer 133. Zij zullen je helpen om een lokaal bureau te vinden waar gevonden voorwerpen worden gebracht. Het verslag van de aangifte heb je nodig om de schade te verhalen op je verzekering.

Gezondheid
De medische zorg staat in Oostenrijk op hoog niveau. Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij. De Europese zorgpas oftewel EHIC (European Health Insurance Card) geeft je recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een tijdelijk verblijf in Oostenrijk. Als je je EHIC laat zien, weten zorgaanbieders dat je verzekerd bent en waar ze de zorgkosten kunnen declareren. Vaak is het dan niet nodig om zelf zorgkosten voor te schieten. De persoonsgebonden EHIC vind je gewoonlijk op de achterkant van de zorgpas van je zorgverzekeraar of in de app van je zorgverzekeraar. (Soms kun je je EHIC aanvragen op ehic.nl). Raadpleeg de website van je zorgverzekeraar voor meer informatie over de EHIC.

Bron: Visit Austria/ANWB
Tijd
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Oostenrijk.
Feestdagen
• Nieuwjaarsdag - 1 januari
• Driekoningen - 6 januari
• Goede Vrijdag
• 1e Paasdag
• 2e Paasdag
• Onafhankelijkheidsdag - 15 mei
• Hemelvaartsdag
• 1e Pinksterdag
• 2e Pinksterdag
• Maria ten Hemelopneming - 15 augustus
• Nationale feestdag - 26 oktober
• Allerheiligen - 1 november
• Allerzielen - 2 november
• 1e Kerstdag - 25 december
• 2e Kerstdag - 26 december
Betalen
Munteenheid
In Oostenrijk betaal je met de Euro.

Contant geld
Het is raadzaam om naast contant geld ook een pinpas en/of creditcard mee te nemen.

Geldautomaten
Geldautomaten worden in Oostenrijk 'Bankautomat' genoemd, je vindt ze op vele plaatsen. Aan geld opnemen in het buitenland zijn vaak kosten gebonden, informeer hierover bij je bank. Je kunt vaak ook geld opnemen met creditcards, maar de kosten hiervan zijn vaak hoger.

Welke betaalkaarten kan ik gebruiken in Oostenrijk?
Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je met pin betalen in Oostenrijkse winkels en restaurants. Staat het Maestro-logo op je bankpas en is hij geldig in Europa (of zelfs wereldwijd)? Dan kun je ermee uit de voeten. Het is natuurlijk slim om dit van tevoren nog even bij je bank te controleren. Je kunt bij veel banken de geldigheid voor Europa aanzetten via hun app. Van de creditcards worden Visa en Mastercard het meest geaccepteerd. American Express en Diners Club zijn minder gangbaar. Contactloos betalen is mogelijk in Oostenrijk, informeer bij je bank naar de mogelijkheden.

Kan ik overal betalen met mijn kaart?
Met een normale pinpas en creditcard kun je bijna overal terecht (als hij geschikt is voor betalen in Europa). Er kunnen echter wel extra kosten in rekening worden gebracht, dus is raadzaam ook over contact geld te beschikken.

Kan ik pinnen met mijn betaalkaart of creditcard?
In de meeste gevallen kun je geld opnemen met je kaart bij een geldautomaat. Houd er rekening mee dat je bank of creditcardmaatschappij hiervoor kosten kan rekenen. Bij creditcards liggen deze kosten hoger dan bij betaalkaarten. Pinpassen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
Klimaat
Oostenrijk heeft een gematigd Middeneuropees klimaat en kent verschillende weertypes. Temperatuur en neerslag zijn dus sterk afhankelijk van de ligging en hoogte van bepaalde gebieden. Je kunt het klimaat in Oostenrijk grofweg in 3 verschillende types opdelen:
• In het Oosten is er het pannonische landklimaat: de zomers zijn er vaak heet, de herfst is er droog en de winters zijn er koud.
• In de Alpenregio's heerst een hooggebergteklimaat; de zomers zijn er eerder kort en fris, terwijl de winters lang en sneeuwrijk zijn. In de Alpendalen, zoals bijvoorbeeld in het obere Inntal, heerst er een milder klimaat met minder neerslag.
• In de rest van het land heerst een overgangsklimaat, met voornamelijk een zeeklimaat in het westen en een landklimaat in het zuid-oosten.

Temperatuur
Oostenrijk heeft een gemiddelde temperatuur van 13˚C. Statistisch gezien is januari de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 1˚C en augustus de warmste, met 24˚C.

Reistijd
Oostenrijk is een bestemming voor het hele jaar door. In het hoogseizoen (juli en augustus) komen de meeste bezoekers en kan het bij toeristische trekpleisters druk zijn. Een van de gunstigste perioden voor wandelingen is de nazomer tot half oktober. Vele dagen achter elkaar kan het dan helder en zonnig zijn. Ook in de winter is Oostenrijk zeer populair. Het wintersportseizoen duurt van half december tot eind maart. Wie de alpenweiden fraai in bloei wil zien staan, kan het best in juni naar Oostenrijk gaan.

Bron: Visit Austria/ANWB
Telefoneren
Wie vanuit Oostenrijk rechtstreeks naar Nederland wil bellen, toetst eerst de internationale code in (00), gevolgd door de code voor Nederland (31). Daarna het gewenste netnummer zonder de 0 en het abonneenummer. Zo bel je naar Amsterdam met de volgende cijfers: 00 31-20 + gewenst abonneenummer. Vanuit Nederland naar Oostenrijk draai je (00) gevolgd door de code voor Oostenrijk (43). Tip: zorg ervoor dat de nummers in het telefoonboek van je mobiele telefoon al beginnen met 0031, dan kun je meteen bellen met je mobiele telefoon.

Ben je van plan te bellen tijdens je verblijf in Oostenrijk? Controleer dan van tevoren hoe het zit met de kosten van bellen in het buitenland op je mobiele abonnement. Steeds meer providers rekenen dezelfde kosten binnen Europa als voor bellen binnen Nederland. Is bellen met je eigen abonnement geen aantrekkelijke optie, dan kun je ook via wifi bellen. Veel hotels, cafés, bibliotheken en treinen beschikken over een draadloos WIFI netwerk waar je vaak gratis gebruik van kunt maken.

Bron: Visit Austria
Elektriciteit
Er wordt in Oostenrijk van dezelfde stopcontacten gebruik gemaakt als in Nederland (230 volt). Je hoeft dus geen aparte stekkers mee te nemen.

Bron: Visit Austria
Huisdieren
Wil je een huisdier* meenemen op vakantie? Geen probleem, want Oostenrijk is een hondvriendelijk land. In veel accommodaties kun je met een hond verblijven. Op bepaalde plekken dient de hond wel aangelijnd te zijn. In restaurants mag een hond mee naar binnen, tenzij anders aangegeven. In het hoogseizoen mogen honden niet op het strand komen. Dit geldt ook voor de meeste meren. In het bos mag je hond vrij rond rennen, maar pas wel op voor jagers. Meer informatie kun je verkrijgen bij de plaatselijke VVV. Oostenrijk heeft een verbod op een aantal hondenrassen. In veel gevallen moet een hondenbezitter ook in het bezit zijn van een aansprakelijkheidsverzekering.

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het meenemen van een hond.
• je huisdier dient eerst te zijn voorzien van een microchip ter identificatie
• hierna dient je huisdier gevaccineerd te worden tegen rabiës (minstens 21 dagen voor vertrek)
• je dient zorg te dragen voor een EU dierenpaspoort
• informeer bij je dierenarts of je huisdier voor vertrek behandeld dient te worden tegen teken en spoelwormen

Je kunt nu op reis, mits je alle benodigde formulieren meeneemt.

Huisdieren reizen niet voor niets. Alle accommodaties berekenen een prijs voor een huisdier.

* voor andere huisdieren dan een hond gelden andere voorwaarden

N.B. Bovenstaande informatie bindt ons niet. De juiste informatie krijg je van je dierenarts!

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden