• 0118-440 444
  • ma t/m vr 9:00 uur - 17:00 uur
Zwitserland
Eigenlijk maakt het niet uit of je op zoek bent naar zon of sneeuw, naar de geur van het platteland of het geroezemoes van de stad. Of je nu alleen reist, met z'n tweeën of met het gezin. Dankzij zijn oneindige veelzijdigheid biedt Zwitserland namelijk iedereen de bestemming die het beste bij hem of haar past.

Haast geen enkel ander land biedt op een zo kleine oppervlakte zoveel verschillende landschappen. Op sommige plaatsen waan je je bijna in mediterrane sferen; elders vind je dan weer een weelderige vegetatie, een ruwe bergwereld, culturele highlights en nog veel meer. Zürich is dé regio voor vrije tijd en genoegen. Lichte heuvels, rustige bossen, heldere meren en rivieren, schilderachtige dorpjes - en dat alles op een steenworp afstand van de Alpen verwijderd. De Bern regio is gewoonweg mooi. Een lichte nevel dompelt rustige riviertjes onder in pasteltinten. Vooruitspringende daken beschermen imposante Emmentaler boerderijen. Watervallen storten zich over rotswanden. Gletsjerbeken banen zich een weg door kloven. Dalen ten noorden en ten zuiden van de Alpen domineren Graubunden. Evenals rivieren die naar alle windstreken stromen. Duits, Reto-Romaans en Italiaans in één kanton.

Dankzij hun overzichtelijke grootte bieden de Zwitserse steden zowel levenskwaliteit als stedelijke flair. Goed bewaarde historische kernen, meesterwerken van moderne architectuur en ontelbare groene plekjes: je vindt het allemaal op een paar vierkante kilometer. Er is nauwelijks een andere stad die haar historische trekken zo bewaard heeft als Bern, de hoofdstad van Zwitserland. De oude binnenstad van Bern staat op de lijst van de UNESCO-wereldcultuurgoederen en heeft met 6 kilometer arcades, de zogenaamde gaanderijen, een van de langste tegen het weer beschermde winkelpromenades van Europa. Schoonheid is hier traditie: schilderachtige pleinen en middeleeuwse steegjes zijn in de steden geen uitzondering, maar de regel.

Een reis door Zwitserland is meteen ook een excursie naar de verschillende tijdperken van de architectuurgeschiedenis. De gebouwen die je onderweg tegenkomt getuigen zowel van het rijke verleden als het indrukwekkende heden van dit land. Het katholieke en het protestantse geloof zijn beide stevig verankerd in Zwitserland. Daarom is het niet verwonderlijk dat er hier zoveel kerken zijn. En er zijn er heel wat die hun bestemming alle eer aan doen, per slot van rekening zijn ze van een bijna goddelijke pracht en praal. De benedictijnenabdij in Einsiedeln wordt beschouwd als het belangrijkste bedevaartsoord in Zwitserland. Maar ook andere voormalige en bestaande domeinen van nonnen en monniken zijn de moeite waard. Het klooster van Müstair staat zelfs op de lijst van wereldcultuurerfgoed van UNESCO. Mooie dingen wil men bewaren. Dat was een van de redenen waarom grote steden in de middeleeuwen beschermd werden door stadsmuren. In de 19e eeuw werden in de buurt van de landsgrenzen en aan strategisch belangrijke passen en spoorwegovergangen verdere vestingen gebouwd. Gelet op de huidige politieke omstandigheden in Zwitserland is het moeilijk voor te stellen dat de hoge adel ooit een beslissende rol heeft gespeeld. De vele burchten en kastelen zijn daar echter een indrukwekkend bewijs van. Vandaag de dag zijn het populaire bestemmingen voor excursies.

Wil je bergbeklimmen en dalen veroveren, je heldhaftig in rivieren storten of gebieden leren kennen die ook de UNESCO onontbeerlijk vindt? Dan ben je n Zwitserland aan het juiste adres. Er is namelijk geen plek ter wereld met zo'n afwisselend landschap als hier. Behalve horloges, kaas en chocolade is er nauwelijks iets dat zo vaak met Zwitserland wordt geassocieerd als zijn unieke bergwereld. Of het nu in de zomer of in de winter is, om te wandelen of te skiën – Zwitserland is een paradijs voor bergbeklimmers en degenen die dat willen worden. Kristalhelder, turquoise en ijskoud: Dat zijn de Zwitserse bergmeren. Erin springen of alleen voorzichtig met de voeten erin – allebei een genot en pure afkoeling. De Bachalpsee heeft een ansichtkaartendecor. Op de voorgrond het diepblauwe meer en daarachter de met sneeuw bedekte top van het Jungfraumassief. Een motief dat als ansichtkaart de wereld over reist. Maar, geen foto kan de uitstraling van het bergmeer vatten. Daarvoor moet je erheen en zelf een foto maken. En dat is helemaal niet vermoeiend. Gewoon met de gondel van Grindelwald omhoog naar de First en van daaruit te voet in een paar uur naar het meer wandelen.

Wandel 's zomers door de weldadige Zwitserse natuur, tuf met de boot door schilderachtige landschappen of fiets met je tweewieler over spectaculaire routes. En in de herfst, het kleurrijkste seizoen van het jaar, moet je absoluut herfstspecialiteiten proeven, door gouden bossen wandelen en een traditionele terugtocht van het vee naar het dal bezoeken. Een bergtop beklimmen, over bergweiden wandelen of liever door bossen zwerven? Jij beslist! Dankzij meer dan 65.000 kilometer gemarkeerde wandelwegen kun je bijna ieder hoekje van Zwitserland te voet ontdekken. De wandelwegen zijn heel goed bewegwijzerd en vol afwisseling zoals het landschap. Het langst, het dichtst, het meest veelzijdig en het best bewegwijzerd: het wandelwegnet van Zwitserland is in veel opzichten recordhouder. Ongeveer 65.000 kilometer zijn gemarkeerd als wandelwegen, bergwandelwegen of alpijnse wandelwegen.

Bron: My Switzerland
Lees meer
zwitserland
Bekijk ons aanbod naar Zwitserland
Klik hier voor ons aanbod. Alle reizen kunnen naar wens worden aangepast. Heb je zelf al iets in gedachte? Vraag dan een reisvoorstel op maat aan:
Lees meer




Lees meer
Reizen in Zwitserland
Met de auto naar Zwitserland
Het is geen enkel probleem om met de auto naar Zwitserland te reizen, zolang de auto maar juist is geregistreerd in Nederland en over een nationaal nummerbord beschikt. Je moet in het bezit zijn van een geldig nationaal rijbewijs of een internationaal rijbewijs. Zwisterland is goed met het eigen vervoer te bereiken. De wegen in Zwitserland zijn prima en de snelwegen staan duidelijk aangegeven. Buitenlandse voertuigen moeten beschikken over een geldige verzekering.

Verkeersvoorschriften
De verkeersregels in Zwitserland zijn grotendeels gelijk aan die in Nederland. Men rijdt, net als in Nederland, aan de rechterkant van de weg. Verkeer van rechts heeft voorrang, evenals verkeer dat al op de rotonde rijdt. Net als in Nederland hebben voetgangers voorrang wanneer ze bij een zebrapad willen oversteken, maar houd er rekening mee dat voetgangers in Zwitserland vrijwel altijd voorrang krijgen en daarom ook verwachten dat ze voorrang krijgen. In Zwitserland zijn automobilisten verplicht om overdag dimlicht of dagrijlicht te voeren. Kinderen jonger dan 12 jaar of kleiner dan 1,50 m moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd. Kinderen van 12 jaar en ouder of 1,50 m of langer moeten een veiligheidsgordel gebruiken. Het is bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon of een vergelijkbaar apparaat vast te houden. Handsfree bellen tijdens het rijden is wel toegestaan, maar dit wordt afgeraden omdat je hierdoor kunt worden afgeleid. Bij het overtreden van het verbod op mobiel telefoneren in het verkeer volgen boetes. Het hebben van een gevarendriehoek is verplicht. Een veiligheidsvest, verbanddoos, brandblusser of reservelampen zijn niet verplicht. De veiligheidsgordels moeten verplicht door alle passagiers gedragen worden, ook op de achterbank. Het dragen van een helm is verplicht voor bestuurder en passagier van een motor. Motorrijders zijn tijdens het rijden te allen tijde verplicht met licht te rijden. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Voor bestuurders die hun rijbewijs drie jaar of korter geleden hebben behaald, is het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed 0,01 promille. Mijd de combinatie 'drinken en rijden' altijd! Inhalen is niet toegestaan op gevaarlijke plekken, zoals bochten, kruisingen en heuvels. Op hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.

Vignetplicht
Voor het rijden op alle autosnelwegen in Zwitserland is een tolvignet vereist. Daarnaast wordt tol geheven voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Het vignet is te koop aan de Zwitserse grens en bij de postkantoren en tankstations in Zwitserland, evenals bij de ANWB in Nederland.


Het kanton Genève heeft met ingang van 15 januari 2020 in een aantal gemeenten een milieuzone (périmètre de circulation différenciée) ingevoerd. Wanneer de milieuzone actief is, mogen alleen voertuigen voorzien van een geldige milieusticker in de zone. Dat geldt ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken. In andere Zwitserse plaatsen en kantons zijn nog geen milieuzones. Een negental Zwitserse bergdorpen is autovrij: Bettmeralp, Braunwald, Mürren, Riederalp, Rigi, Saas-Fee, Stoos, Wengen en Zermatt. De Zwitserse macaron Stick'Air is een variant van de Franse milieusticker vignette Crit'Air. De Franse sticker is ook geldig in Genève. Stickers van andere landen niet. Voor zover bekend is de Zwitserse Stick'Air niet geldig in Frankrijk. Bestel daarom liever tijdig een Frans vignette Crit'Air dan heb je geen twee stickers nodig. Overtreding van de regels (zoals geen geldige sticker, sticker niet op de juiste plaats aangebracht, sticker niet leesbaar) kan leiden tot een rijverbod voor het voertuig en een boete vanaf CHF 500.

Winterbanden en sneeuwkettingen
Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar wordt dringend aangeraden. Je kunt namelijk een boete krijgen als je bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt en het overige verkeer hindert of jezelf en eventuele passagiers in gevaar brengt omdat je banden onvoldoende grip hebben op het wegdek. Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat. Je wordt daarom aangeraden in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto.

Parkeren
Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), ook in parkeervakken aan de linkerkant. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je wel aan de linkerkant parkeren. Parkeren is ook verboden ter hoogte van gele, door strepen verbonden kruisen op de rijbaan. In een blauwe zone kun je met een parkeerschijf gratis parkeren. Op veel plekken geldt betaald parkeren.

Maximale snelheden
Als verkeersborden niet tot een andere snelheid verplichten, gelden de volgende snelheden per uur voor auto's: 50 km binnen de bebouwde kom, 80 km buiten de bebouwde kom, 100 km op autowegen en 120 km op snelwegen.

Automobilistenorganisaties
Als je een autovakantie plant ben je gebaat bij het lidmaatschap van een automobilistenorganisatie. In geval van pech of bij andere problemen kan zo'n instantie de helpende hand bieden. Veel zekerheid biedt de Wegenwacht Europa Service. Voor meer informatie neem je contact op met de ANWB.

Verzekering
Niet alle Zwitserse automobilisten zijn volledig verzekerd tegen schade die zij aan derden toebrengen. Als iemand je schade toebrengt kan het dus voorkomen dat niet alles wordt vergoed. Jouw verzekeringsmaatschappij weet hier meer van en kan je vertellen hoe je je hiertegen kunt indekken.

Openbaar vervoer
Het is erg gemakkelijk om je weg te vinden in Zwitserland met het openbaar vervoer. Het net van de Zwitserse Spoorwegen (SBB) verbindt de steden met elkaar, zodat je gemakkelijk van A naar B kunt reizen.

Bron: My Switzerland/ANWB
Reisdocumenten
Welke reisdocumenten heb je nodig voor Zwitserland?
Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist, ook voor kinderen.

Bron: My Switzerland

Op reis met kinderen
Voor een reis naar het buitenland met een minderjarige is de toestemming van de gezaghebbende ouder(s) nodig. Via www.kinderontvoering.nl kun je bekijken welke documenten geadviseerd worden om mee te nemen voor de controle aan de Nederlandse grens. Het kan zijn dat de buitenlandse autoriteiten aanvullende eisen stellen voor het reizen met een minderjarige. Voor de vraag welke documenten er nodig zijn om het land van bestemming in en uit te reizen, adviseren wij je om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat.
In geval van nood
Noodgevallen
In Zwitserland kun je in geval van nood bellen met nummer 112. Via dit nummer kun je zowel politie, brandweer als ambulance bereiken. Het gebruik van dit nummer is alleen bedoeld voor echte noodgevallen.

Ben je iets kwijtgeraakt of is er iets van je gestolen, doe dan altijd aangifte bij de politie via het niet-spoedeisende nummer 117. Zij zullen je helpen om een lokaal bureau te vinden waar gevonden voorwerpen worden gebracht. Het verslag van de aangifte heb je nodig om de schade te verhalen op je verzekering.

Gezondheid
Het niveau van de medische zorg in Zwitserland is hoog, maar deze zorg is duur. Zorg mede daarom voor een goede reisverzekering. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij. De Europese zorgpas oftewel EHIC (European Health Insurance Card) geeft je recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een tijdelijk verblijf in Oostenrijk. Als je je EHIC laat zien, weten zorgaanbieders dat je verzekerd bent en waar ze de zorgkosten kunnen declareren. Vaak is het dan niet nodig om zelf zorgkosten voor te schieten. De persoonsgebonden EHIC vind je gewoonlijk op de achterkant van de zorgpas van je zorgverzekeraar of in de app van je zorgverzekeraar. (Soms kun je je EHIC aanvragen op ehic.nl). Raadpleeg de website van je zorgverzekeraar voor meer informatie over de EHIC.

Bron: My Switzerland/ANWB
Tijd
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Zwitserland.
Feestdagen
• Nieuwjaarsdag - 1 januari
• Driekoningen - 6 januari
• Goede Vrijdag
• 1e Paasdag
• 2e Paasdag
• Hemelvaartsdag
• 1e Pinksterdag
• 2e Pinksterdag
• Nationale feestdag - 1 augustus
• Maria ten Hemelopneming - 15 augustus
• Allerheiligen - 1 november
• Allerzielen - 2 november
• 1e Kerstdag - 25 december
• 2e Kerstdag - 26 december
Betalen
Munteenheid
In Zwitserland betaal je met de Zwitserse frank (CHF).

Contant geld
Het is raadzaam om naast contant geld ook een pinpas en/of creditcard mee te nemen.

Geldautomaten
Geldautomaten worden in Zwitserland 'Bancomat' genoemd, je vindt ze op vele plaatsen. Aan geld opnemen in het buitenland zijn vaak kosten gebonden, informeer hierover bij je bank. Je kunt vaak ook geld opnemen met creditcards, maar de kosten hiervan zijn vaak hoger.

Kan ik geld wisselen in Zwitserland?
Banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken. Dikwijls worden ook euro's (vooral bankbiljetten, geen muntgeld) geaccepteerd, doorgaans is dan het wisselgeld in Zwitserse franken en is de wisselkoers ongunstig.

Welke betaalkaarten kan ik gebruiken in Zwitserland?
Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je met pin betalen in Zwitserse winkels en restaurants. Staat het Maestro-logo op je bankpas en is hij geldig in Europa (of zelfs wereldwijd)? Dan kun je ermee uit de voeten. Het is natuurlijk slim om dit van tevoren nog even bij je bank te controleren. Je kunt bij veel banken de geldigheid voor Europa aanzetten via hun app. Van de creditcards worden Visa en Mastercard het meest geaccepteerd. American Express en Diners Club zijn minder gangbaar. Contactloos betalen is mogelijk in Oostenrijk, informeer bij je bank naar de mogelijkheden.

Kan ik overal betalen met mijn kaart?
Met een normale pinpas en creditcard kun je bijna overal terecht (als hij geschikt is voor betalen in Europa). Er kunnen echter wel extra kosten in rekening worden gebracht, dus is het raadzaam ook over contact geld te beschikken.

Kan ik pinnen met mijn betaalkaart of creditcard?
In de meeste gevallen kun je geld opnemen met je kaart bij een geldautomaat. Houd er rekening mee dat je bank of creditcardmaatschappij hiervoor kosten kan rekenen. Bij creditcards liggen deze kosten hoger dan bij betaalkaarten. Pinpassen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
Klimaat
Temperatuur
De temperaturen in Zwitserland wijken in principe niet veel af van die in Nederland. Gemiddeld is het 's zomers 2 tot 3 graden warmer en 's winters enkele graden kouder. In berggebieden worden de temperaturen echter bepaald door de hoogte en de ligging van de plaats ten opzichte van de omringende bergen. De hoogste temperaturen worden gemeten in de kantons Wallis (Valais) en Tessin (Ticino).

Neerslag
Er valt meer neerslag dan in Nederland. Het zijn meestal hevige stortbuien. Met name aan de zuidzijde van de Alpen kan het dagenlang regenen met soms overstromingen tot gevolg. In de periode van juni tot en met augustus zijn er winden uit het noorden en het westen. Depressies bereiken het Berner Oberland en de omgeving van het Vierwoudstedenmeer. In september en oktober zijn er stromingen uit het zuidwesten. In Wallis en Tessin valt dan veel regen. Het hooggebergte heeft grote invloed op luchtstromingen. Een wolkenpartij kan lang in een dal blijven hangen en de zon is dan dagenlang niet te zien. Aan de andere kant van de berg kan het dan juist zonnig en warm zijn.

Reistijd
Een groot deel van Zwitserland kent twee hoogseizoenen: zomer én winter. De zomer is de beste periode voor een wandelvakantie, hoewel je dan rekening moet houden met (soms snel) wisselende weersomstandigheden in de bergen. In de winter zijn er in de Alpengebieden tal van wintersportmogelijkheden.

Bron: My Switzerland/ANWB
Telefoneren
Wie vanuit Zwitserland rechtstreeks naar Nederland wil bellen, toetst eerst de internationale code in (00), gevolgd door de code voor Nederland (31). Daarna het gewenste netnummer zonder de 0 en het abonneenummer. Zo bel je naar Amsterdam met de volgende cijfers: 00 31-20 + gewenst abonneenummer. Vanuit Nederland naar Zwitserland draai je (00) gevolgd door de code voor Zwitserland (41). Tip: zorg ervoor dat de nummers in het telefoonboek van je mobiele telefoon al beginnen met 0031, dan kun je meteen bellen met je mobiele telefoon.

Ben je van plan te bellen tijdens je verblijf in Zwitserland? Controleer dan van tevoren hoe het zit met de kosten van bellen in het buitenland op je mobiele abonnement. Steeds meer providers rekenen dezelfde kosten binnen Europa als voor bellen binnen Nederland. Is bellen met je eigen abonnement geen aantrekkelijke optie, dan kun je ook via wifi bellen. Veel hotels, cafés, bibliotheken en treinen beschikken over een draadloos WIFI netwerk waar je vaak gratis gebruik van kunt maken.

Bron: My Switzerland
Elektriciteit
Er wordt in Zwitserland van dezelfde stopcontacten gebruik gemaakt als in Nederland (230 volt). Voor stopcontacten met twee ronde gaten en aardingsclipjes heb je mogelijk een adapter type J (Zwitserland) of een universele wereldstekker nodig.

Bron: My Switzerland
Huisdieren
Wil je een huisdier* meenemen op vakantie? Geen probleem, want Zwitserland is een hondvriendelijk land. In veel accommodaties kun je met een hond verblijven. Op bepaalde plekken dient de hond wel aangelijnd te zijn. In restaurants mag een hond mee naar binnen, tenzij anders aangegeven. In het hoogseizoen mogen honden niet op het strand komen. Dit geldt ook voor de meeste meren. In het bos mag je hond vrij rond rennen, maar pas wel op voor jagers. Meer informatie kun je verkrijgen bij de plaatselijke VVV. Zwitserland heeft een verbod op een aantal hondenrassen. In veel gevallen moet een hondenbezitter ook in het bezit zijn van een aansprakelijkheidsverzekering.

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het meenemen van een hond.
• je huisdier dient eerst te zijn voorzien van een microchip ter identificatie
• hierna dient je huisdier gevaccineerd te worden tegen rabiës (minstens 21 dagen voor vertrek)
• je dient zorg te dragen voor een EU dierenpaspoort
• informeer bij je dierenarts of je huisdier voor vertrek behandeld dient te worden tegen teken en spoelwormen

Je kunt nu op reis, mits je alle benodigde formulieren meeneemt.

Huisdieren reizen niet voor niets. Alle accommodaties berekenen een prijs voor een huisdier.

* voor andere huisdieren dan een hond gelden andere voorwaarden

N.B. Bovenstaande informatie bindt ons niet. De juiste informatie krijg je van je dierenarts!
Toeristenbelasting
In de meeste Zwitserse plaatsen wordt een toeristenbelasting gerekend. Deze dient u bij de accommodatie te betalen en is niet inbegrepen in uw reissom.
Voordeelkaarten
In Zwitserland zijn bij de VVV-kantoren voordeelkaarten te koop. Hiermee krijg je gratis toegang tot bepaalde attracties, bezienswaardigheden en kabelbanen of geniet je van een aantrekkelijke korting. Een voordeelkaart kan lonend zijn, dus informeer ter plaatse naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden